Verdt å tråkke til - illustrasjonVerdt å tråkke til - illustrasjon
2 rosemerker?

Fjellestad Gardskjøken

Gloppen er en vakker bygd innerst i Nordfjord. Hit kom britiske turister med fluestenger som de første turistene for å fiske laks i Gloppenelva. Gloppen Hotell starta som en skyss-stasjon allerede i 1829, og hotellet er i dag et svært sjarmerende historisk hotell. Kjøkkensjef Bodil Fjellestad (nabo til Gombe-Egil) var tidlig ute som lokalmataktør med den lokale merkevaren Fjordameny, som Coop var med å løfte fram. Maten på hotellet er i stjerneklassen – og det minst kortreiste er fisken som kommer fra Måløy ute i fjorden. I Gloppen finner du også en super produsent av sterke saker laget av bygdas frukt, Gardsbrenneriet.
Produktbilde

Egil lager godsaker av egen melk

Egil på Fjellestad har en nydelig gård, høyt oppe over Gloppenfjorden. Der melker kyrne råvarene til de helt spesielle og tradisjonsrike produktene hans som du finner i butikker over hele Nordvestlandet. Egil Fjellestad har tatt over stafettpinnen fra moren sin, Kari-Ann og produserer flere svært tradisjonsrike produkter av melk fra egen gård. Det finnes etter hvert mange gårdsysterier i Norge, men få som har spesialisert seg på gombe, søst og dravle. Mor Kari-Ann var en av de aller første lokalmatprodusentene på egen gård, så tidlig som på 1980-tallet. Gombe er en søtost som er laget av fersk melk. Melka varmes opp og tilsettes osteløype. Så skal den stå 1-2 timer, før den skjæres og kokes igjen i 8-9 timer og tilsettes sukker og gryn. Gomba til Egil er uten tilsetningsstoffer og har litt semulegryn i seg. Oppskriften er naturligvis en godt verna hemmelighet, og moren til Egil har laget denne osten i mer enn 35 år. Den smakfulle godbiten finner du i mange butikker.

Egil Fjellestad har tatt over stafettpinnen fra moren sin, Kari-Ann, og produserer flere svært tradisjonsrike produkter av melk fra egen gård.
Egil Fjellestad har tatt over stafettpinnen fra moren sin, Kari-Ann, og produserer flere svært tradisjonsrike produkter av melk fra egen gård.
«Mer kortreist mat enn dette skal du lete lenge etter. Her spiser kyrne gress rett utenfor låven der Egil koker de smakfulle melkeproduktene.»

Smaken av gode kyr

På Fjellestad lager de over elleve tonn gombe hvert år, men utvalget er større en som så. Gårdskjøkkenet lager også dravle, sunnmørsk søst (som er enda søtere enn gombe og inneholder sirup og rosiner) og gårdslaget rømmegrøt. Rømmegrøten er både søt og frisk, uten å kjennes tung, og du kjenner den gode melkesmaken. Perfekt for den som vil ha noe søtt til kaffen eller sammen med lefser og flatbrød. Kanskje litt spekemat til? Mer kortreist mat enn dette skal du lete lenge etter. Her spiser kyrne gress rett utenfor låven der Egil koker de smakfulle melkeproduktene. Det fortjener to roser, naturligvis.

ALLE PRODUKTENE FINNER DU I UTVALGTE COOP-BUTIKKER

Illustrasjon av høydekurver